Rättshjälp

Var beredd på att betala extra för akuttandläkare

Vad händer om du slår ut tänderna eller om du på något annat sätt skadar en tand - en bro går sönder, du biter av en plomb eller ser att en gammal lagning fastnar i den kolabit du nyss stoppat in i munnen? Det som händer först är att du får ont. Smärta som sällan liknar någonting annat. Ser man till tandvärk så kan den komma i tusen olika skepnader - molande, intensiv, ilande och så vidare - men det är en smärta som, till skillnad mot annat, inte går att hantera. Har du vrickat foten så kan du koppla bort den smärtan; du kan ofta ha foten i högläge och glömma bort att du har ont - har du slagit ut en tand så kommer du att påminnas om detta hela tiden. Det är en avgörande skillnad.

En annan skillnad handlar om vård. Dels så finns den vanliga tandvården där du kan boka in ett besök hos en tandläkare, få en undersökning utförd och därefter få en ny tid där man korrigerar de problem som upptäcks - som alltså ännu inte gör så ont. Det är den vanliga typen av tandvård.

Den andra ska vi titta närmare på här. Den innebär att du måste få hjälp direkt. Smärtan du känner i munnen går inte att leva med; du måste få hjälp direkt för att klara vardagen. Här kan du besöka en akuttandläkare. En akuttandläkare är en tandläkare med speciella öppettider som finns just för dessa tillfällen. med kort varsel kan du ringa - eller besöka - en sådan och nästan per omgående få problemet åtgärdat.

Bara i Stockholm - där det finns ett större behov - finns det flertalet mottagningar som erbjuder en akuttandläkare under både sena kvällar och under helger. Allt för att du som patient ska kunna få den hjälp du behöver. Det finns dock några saker att tänka på och enklast blir om vi radar upp några punkter:

Vilka rättigheter har du?

  • Hur mycket kostar det? Tandläkare - privata - har fri prissättning och det innebär att kostnaden för olika tjänster är väldigt varierande. Så även för akut tandvård; hos vissa akuttandläkare i Stockholm så läggs det ett automatiskt påslag till det ordinarie priset - hos andra så finns det inget sådant system. Generellt sett så kommer du dock att få betala mer hos en akuttandläkare än hos en “normal” sådan. Det ligger också lite i sakens natur.
  • Om något blir fel? Om lagningen av din tand skulle vara sämre - du har fortfarande ont, tanden går sönder igen etc - så ska du först och främst vända dig till samma mottagning och klaga. Det brukar räcka för att de ska korrigera misstaget. Skulle de dock välja att inte göra så, ja, då kan du ta ärendet vidare och lämna ett klagomål till branschorganisationen - Privattandläkarna - som har olika förtroendenämnder som behandlar liknande ärenden. Skulle det vara så att du ändå inte är nöjd med utslaget så kan du ta saken vidare till IVO - Inspektionen för Vård och Omsorg. Det gäller också om den akuttandläkare du besöker inte är knuten till branschorganisationen vi nämnde ovan.
  • Vem betalar Det enkla svaret är att du betalar. Det lite svårare svaret handlar om vad som skett. handlar det om en olycka så kan din tandskada komma att täckas av din försäkring. Skulle det vara så att tandskadan överstiger en vissa summa så kan även Försäkringskassan komma att bistå med en del av betalningen. Det som är svårt gällande en akuttandläkare kontra vanlig tandvård är att man sällan hinner undersöka priserna på samma sätt. Har man svår smärta så söker man lindring oavsett priset. Det finns en fälla i detta: skulle din akuttandläkare inte vara knuten till Försäkringskassan så kommer du heller inte att kunna nyttja tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och andra förmåner. Försök - även om det är svårt - att kolla upp det innan. Annars kan det bli ett dyrt kalas.
31 Mar 2018