Rättshjälp

Undersök kliniken innan ingreppet

Skönhetsindustrin omsätter miljarder varje år. På det stora hela så spelar man på komplex som vi vanliga människor har och erbjuder alternativ för att vi ska komma att bli av med dessa.

De flesta av oss har någonting som vi är mindre nöjd med rent utseendemässigt; det kan vara en krokig näsa, det kan handla om att för små bröst, det kan innebära att vi börjat få rynkor, att vi har börjat tappa håret eller att vi exempelvis har en dubbelhaka.

De allra flesta kan - till viss mån - acceptera sina egna tillkortakommanden och låta det som stör bli en del av den egna personligheten. En tjej som i tonåren lider mycket av en glugg mellan sina framtänder kan som vuxen vara extremt stolt över denna då det är den som skiljer henne från alla andra. Men, för andra så handlar det om att någonting måste göras och där vänder man sig alltså till den miljardindustri vi inledde texten med: skönhetsindustrin.

Olyckor sker - vem bär skulden?

Vi har ingenting emot den som sådan. Man hjälper människor att må bättre genom att korriger detaljer i utseendet som dessa inte trivs med. Det som stör är de gråzoner som finns.

Tyvärr så ser man att patienter skadats i samband med rekonstruktiva operationer och man kan även se att vissa av dessa avlider. Det handlar i många fall om en kombination av dålig research (undermåliga kontroller av patientens allmäntillstånd och sjukdomshistoria) och del som att industrin är dåligt reglerad. I Sverige har vi striktare regler än i övriga världen, det ska man tillägga. Men, det är definitivt inte riskfritt trots det.

Varje år så kommer fall där en patient är missnöjd med resultatet av den behandling som genomförts och som antingen vill ha ersättning eller en ny sådan. Det är inte så lätt att reda ut vem som har rätt och fel i detta.

Om du exempelvis genomfört en behandling med botox och där den utlovade effekten uteblivit - kommer då kliniken att ersätta dig? Kanske, men i många fall: nej. Det du kan göra är att dra saken till Allmänna Reklamationsnämnden och invänta ett beslut från dem. Men, inte ens då är det säkert att kliniken kommer att agera.

Ta det säkra före det osäkra

Det bästa är att undersöka noggrant innan man genomför någon typ av behandling/ingrepp. Vi kan säga att du står inför att genomföra en hårtransplantation i Stockholm. För att minimera risken med missnöje så är det till mångt och mycket upp till dig att se till att välja rätt klinik.

En hårtransplantation idag kan genomföras utan skalpell och där man istället plockar hårsäckar enskilt och placerar dessa på det område där ditt håravfall ägt rum. Det är en sak att hålla utkik efter då det är en säkrare metod.

En annan fråga gäller garanti: hur många kliniker erbjuder sådan? Det är ytterligare en säkerhet vid en hårtransplantation. En tredje punkt gäller det självklara: hur många patienter har man haft och hur många av dessa är nöjda? Referenser är en viktig del som säger mycket om klinikens jobb - oavsett om det handlar om botox, fillers, en bröstförstoring eller en hårtransplantation.

10 May 2018