Rättshjälp

Relativt liten risk för rån i Sverige

Ibland så kan man hamna i någon slags villfarelse av att Sverige är på god väg att bli ett laglöst land där skottlossningar sker dagligen, där ett rån drabbar både privatpersoner och banker och där man hela tiden löper en riska att bli misshandlad. Naturligtvis tar vi i från tårna här – men att döma av mediarapportering vid exempelvis ett rån så slås det onekligen på stora trumman.

Sanningen är att det inte sker så många rån i Sverige och att då det väl sker ett bankrån så blåser man också upp detta. I Sverige så skedde det år 2014 – som ett exempel på detta – 23 bankrån. Inte alls särskilt många, men därmed inte sagt att rån i allmänhet och ett bankrån i synnerhet är något som ska tas lättvindigt. Sverige är ett tryggt land, men det finns fortfarande en risk att råka ut för ett rån – något som cirka en procent av befolkningen har oturen att göra.

Ett rån är allvarligt

Vissa städer är mer drabbade och det är ocksås så att de med störst befolkning – Malmö, Stockholm och Göteborg – har flest anmälda rån i Sverige och speciellt då det kommer till personrån så är detta mer påtagligt. För; det är tyvärr så att rån – i den månen man får använda ordet tyvärr i det här hemska sammanhanget – drabbar dig och mig snarare än att det sker mot en bank eller mot en värdetransport.

Det vill säga, en mörk promenad genom ett lite ruffigare område i Stockholm kan sluta upp med ett rån och där förövaren tar din klocka, din plånbok och din mobiltelefon och där denne med våld- eller med hot om våld får dig att ge upp dina värdesaker. Personrån är den vanligaste typen av rån i Sverige och ska vi nämna en intressant detalj i detta så är det att det främst rör sig om ungdomar – både gällande offer och förövare. Detta medför även att det förmodligen finns ett stort mörkertal då det kommer till rån – förklarat av att man kanske känner igen den som rånar och där denne hotar med vidare repressalier om någonting yppas om rånet i fråga.

Naturligtvis – sätter man rån i Sverige mot hur det ser ut i andra länder så kan vi vandra relativt tryggt på våra gator, vi kan besöka banker och butiker och vi behöver inte vara alltför rädda. Men; det finns alltid en risk och den bör man vara medveten om och man bör kanske vara lite mer försiktigt som boende i de städer vi ovan nämnde – särskilt i vissa områden och av naturliga skäl under kvällar och nätter.

Läs mer: Fakta om rån.

6 Jan 2017