Rättshjälp

Hitta advokat genom Advokatsamfundets hemsida

Att hitta en advokat kan vara svårt. Känner man inte någon som har haft erfarenhet av en advokat i ett liknande ärende, går det inte heller att få personliga tips. Att söka rakt upp och ner på nätet kan dessutom opålitligt – man vet helt enkelt inte vilka resultat som kommer fram. Att söka “Advokat i Stockholm” i en vanlig sökmotor på nätet är givetvis även det effektivt, men genom Advokatsamfundets hemsida får du snabbt en lista på byråer du kan lita på. Advokat är en skyddad titel och det krävs att man är medlem just i Advokatsamfundet för att få kalla sig det.  

När man letar efter en advokat vill man dessutom gärna hitta någon som är specialiserad inom det område som ens ärende gäller. Jurister i storstäder, till exempel Stockholm och Göteborg, tenderar att vara mer nischade, medan jurister i mindre städer ofta tar på sig fall i många olika områden.

Hitta till sökfunktionen

Att hitta till själva sökfunktionen är steg ett. Börja med att gå in på Advokatsamfundets hemsida. När du har deras startsida framför dig, klicka då på ”Behöver du advokat?” uppe i det vänstra hörnet. Först tas du till en sida där du hittar information om när det kan vara lägligt att anlita en advokat, samt i vilka situationer det kan behövas. Du har nu en meny till vänster om bilden ovanför texten. Klicka på ”Sök advokat” för att komma till sökfunktionen.

Själva sökningen

Du har nu flera fält framför dig som kan fyllas i. I de två översta fälten kan du välja att fylla i förnamn och efternamn. Det här är dock bara aktuellt om du vet vad advokaten heter, eller om du vet delar av advokatens namn. I annat fall kan du välja verksamhetsområde (till exempel miljörätt) och ort (till exempel Stockholm). En sökning ger dig då en lista på advokatbyråer som sysslar med miljörätt och är verksamma i Stockholm.

Du har även möjlighet att välja land och språk. Därtill kan du välja att söka efter advokater med särskilda titlar. Du kan välja att inkludera eller exkludera titlarna ”Advokat”, ”Biträdande jurist”, ”EU-advokat” och ”Konsult”. Du får sedan fram en lista med resultat som matchar din sökning. Bredvid advokatbyråernas namn finns ett nummer du kan ringa för att initiera kontakt.

Sökning på namn

Om du till exempel letar efter en advokat som heter Kristina i förnamn, men du inte är säker på vad efternamnet är, kan du söka på Kristina och titta igenom de alternativ som kommer upp. Det hjälper mycket om du vet var advokaten är verksam. En sökning på ”Kristina” med Stockholm som verksam ort till exempel, smalnar av sökningen mycket.

1 Jul 2017