Rättshjälp

Fel på golvet eller ett dåligt jobb?

Om man som konsument beställer en vara eller en tjänsts å förväntar man sig att denna ska vara i det skick som beskrivits. Det är givet och i de flesta fall så blir man också nöjd. I andra fall så blir man det dock inte. En tumregel - innan vi fortsätter - är att man ofta får vad man betalar för. Ett väldigt lågt pris är sällan en indikator på vare sig en högkvalitativ vara eller produkt. Där har man, synd att säga men, ofta sig själv att skylla om någonting visar sig bli fel.

I andra fall så handlar det om otur eller om den mänskliga faktorn. Vi kan ge ett exempel på där du ska lägga in ett nytt golv i din bostad i Stockholm och anlitar en golvläggare för uppgiften. Golvet som ska läggas beställer du genom dennes företag då han har en förmånlig rabatt. Allt enligt planerna och gängse väg alltså. Men, då golvet väl är lagt och du betalat den faktura du fått av din golvläggare så vill det sig inte bättre än att golvet spricker redan efter några dagar.

Normalt så kommer den golvläggare du anlitar att vara tillmötesgående i detta; han kommer att göra om jobbet och han kommer säkerligen - om dte är problemet - att kontakta leverantören av golvet för reklamation.

Det finns dock en annan möjlig utväg som ligger i att din golvläggare vägrar erkänna sitt fel och således vägrar att göra om arbetet eller ersätta dig.

Fuskjobb är tyvärr inte ovanliga

Hur går man vidare då? Tyvärr så är detta något som blivit allt vanligare och detta som en följd av rot-avdraget. Den ökade efterfrågan har skapat nya företag och tyvärr är många av dessa inte att anse som seriösa. Ett fuskjobb ersätts inte, företaget gör sig okontaktbara och vill inte stå för sina misstag. Ett problem, minst sagt.

Dina val i detta är att gå vidare. I första hand till Allmänna Reklamationsnämnden och låta de granska ärendet och komma med en rekommenderad lösning. Vi säger att denne golvläggare i Stockholm - trots ARN:s rekommendationer - fortsätter bestrida ärendet. Din väg här är att ta det hela vidare till domstol. Något som alltför sällan sker - förklarligt dock - och där många företag är medvetna om att kunderna sällan orkar med en en process i Domstol.

En tredje lösning är att du söker förlikning. Du kanske inte får tillbaka allt, men du kanske får viss ersättning från din golvläggare.

Välj rätt golvläggare redan från start

Vi säger detta utan att vara förnumstig och i syfte att skriva dig som drabbad på näsan, men - se till att välja rätt företag redan från start. Som vi sa, de flesta är hyggliga och vill göra rätt för sig. Sker ett misstag så vill man också hjälpa kunden att komma tillrätta med detta. Det vi tänkte göra är att visa hur du ska bete dig för att hitta ett företag - säg en golvläggare - i Stockholm som inte kommer att lura dig, utan som gör ett bra jobb och som kommer att finnas där för dig om någonting - av någon anledning - skulle bli tokigt.

  • F-skatt och registrerat företag: Det är det första du ska kolla upp. Du kan här även kolla upp om det finns några anmärkningar hos Kronofogden för att ytterligare vara påd en säkra sidan. Gällande f-skatt så är det en förutsättning för att du ska kunna använda rot-avdraget.
  • Referenser: Ett säkert sätt att ta reda på kvalitet är att kolla med tidigare kunder. Dagens företagare vet värdet av ett gott betyg från en tidigare kund och det gör att man A) jobbar hårt för att skaffa sig nöjda kunder och B) gärna erbjuder kontakter till dig som funderar på att anlita just detta företag. Inga referenser - inget uppdrag, det är en bra sammanfattning.
  • Priset: Du ska, som vi nämnde, förhålla dig till priset för en tjänst av en golvläggare på samma sätt som en produkt av något slag. Den billigaste är sällan den bästa. Därmed dock inte sagt att du ska betala något överpris. Nyckeln är att ta in så många offerter som möjligt och välja någon som ligger i mitten rent prismässigt. Genom att ha många offerter att ta ställning till så öppnas också dörrar till viss förhandling. I en så pass konkurrensutsatt stad som Stockholm så kan du själv få en golvläggare att inta en mer rimlig hållning rent prismässigt.
4 Jun 2018