Rättshjälp

Det kan advokat göra för någon brottsmisstänkt

Det är inte många som kommer i klammeri med rättvisan, som det heter. Är man inte kriminell, eller umgås i kriminella kretsar, kommer man inte i kontakt med polis eller åklagare, eller är med om någon rättegång. Däremot kan man alltid råka ut för en tvist med någon, eller med ett företag eller en vårdnadstvist, till exempel. Det är en helt annan sak som inte har att göra med om något brott har begåtts eller inte. Man skiljer på ett brott, som en polis eller åklagare ska bevisa i en rättegång, och rättegång som handlar om en tvist som två parter befinner sig i. Sedan kan man ju alltid råka befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt och det är här vi tar upp vad som skulle kunna hända om just det hände. 

För det första är det viktigt at komma ihåg att även om man är misstänkt (eller till och med skyldig) till ett brott har man alltid rätt till ett bra försvar. Det är inte så att alla advokater altid ser till att skyldiga slipper fängelse. Det är inte så det fungerar. Även en advokat kan påverka någon som faktiskt är skyldig att erkänna det – om det är så. Är personen oskyldig kan även en advokat göra en egen utredning som visar att den som är misstänkt faktiskt är oskyldig. Därför går vi igenom vad en advokat faktiskt kan och får göra, innan en rättegång som skulle kunna bevisa att någon är oskyldig.

1. En advokat får läsa vad vittnen har sagt

En advokat får inte förhöra vittnen. Det kan vara så att polisen inte vill att de blir påverkade innan en rättegång. Det som en advokat däremot får göra är att läsa och ta del av vad vittnen har sagt och får sedan under rättegången förhöra ett vittne och ställa frågor till den personen.

2. Advokaten får ta del av bevisen

En advokat får alltid en möjlighet att få se och veta vilka bevisen är. En advokat får alltid leta efter bevis som kan bevisa att någon är oskyldig. Både de som är anklagade och eventuella brottsoffer har rätt till advokat, men en advokat till ett brottsoffer, kallas målsägandebiträde, och får ta fram egna bevis på att någon är skyldig till brottet. Så var det när ett målsägandebiträde tog fram ett larmsamtal som visade att en kvinna som blivit våldtagen, var helt uppriven efter brottet hade begåtts, i motsats till vad de som gjorde sig skyldiga till våldtäkten påstod att hon var med på våldtäkten.

3. Advokaten får tala med polisen och fråga om bevis och vittnen

Även den som är misstänkt för något brott får veta vilka bevisen är mot den personen, och den advokaten och den misstänkte får läsa vad vittnen har sagt. Det är för att advokaten och den misstänkte ska få kunna motbevisa det som bevisen kan visa.

4. Ibland får advokaten yppandeförbud

Även om den misstänktes advokat får göra en hel del för att bevisa att någon är oskyldig, kan åklagare och polis ge advokaten ”yppandeförbud”, vilket betyder att advokaten inte får prata med någon annan om vad som polisen och åklagaren har kommit fram till. Och det kan betyda att den som är advokaten inte får prata med någon annan, eller med massmedierna om vad som har kommit fram i utredningen. Det kan även vara så att den misstänkte inte får läsa tidningar eller lyssna på nyheter, som rapporterar om det som pågår innan en rättegång. Det är för att den som är misstänkt inte ska kunna förbereda sig på vad han eller hon ska säga och reagera på de bevis som faktiskt finns.

Lästips: Vill du läsa mer om en brottmålsadvokat? Klicka här: http://www.brottmålsadvokatstockholm.biz.

4 Jul 2018