Rättshjälp

Den juridiska hjälpen vid brottsmisstankar

Är du misstänkt för brott? Kom ihåg att det är stor skillnad mellan att vara misstänkt och att befinnas skyldig till ett brott. Så länge du faktiskt är oskyldig ska du inte ha någonting att oroa dig för. Oavsett om du är skyldig eller inte behöver du en brottmålsadvokat som kan ta till vara på dina intressen. För att rättegången ska fortlöpa så smidigt som möjligt, och för att du ska hantera den på ett bra sätt, finns ett par saker att tänka på.

Få en brottmålsadvokat

Redan när du kallas till förhör har du ofta rätt till att få en brottmålsadvokat som kan hjälpa dig. Det gäller dock att brottet du är misstänkt för har fängelse i straffskalan. Om det endast ger böter är det inte alls lika säkert att du har rätt till en offentlig försvarare. En del advokater rekommenderar att man inte svarar på en enda fråga från polisen vid ett förhör, innan en brottmålsadvokat har tillkallats. Det här är inget ovanligt och också något som polisen skall upplysa dig om innan förhöret börjar.

Det kan vara bra att på förhand ha namnet på en brottmålsadvokat eller en advokatbyrå som inriktar sig just på brottmål. Om du inte har ett namn kommer tingsrätten att välja ut en advokat. Risken finns då att det är en advokat som inte har sysslat med brottmål tidigare, eller som har väldigt liten erfarenhet av det. Om du har fått en advokat tillförordnad av domstolen som du är missnöjd med, finns möjligheten att begära byte.

Berätta allt för advokaten

Om du väl har hittat en bra brottmålsadvokat och dessutom fått denne tillförordnad, bör du spela med öppna kort. Berätta allt – även om det är något du inte är stolt över. Advokater har en långt gående tystnadsplikt, även om domstolen kan tvinga en brottmålsadvokat att prata i vissa fall.

Var från början tydlig med ditt brottsregister, om du har dömts för något sedan tidigare. Din advokat kommer ändå att få reda på detta, så det är lika bra att vara öppen med det från början. Något annat som advokaten bör känna till är uttalanden som du gjort till polis. Om du till exempel har erkänt någonting, även om det är något litet, bör ditt biträde känna till detta. Var också öppen med din relation till målsägande.

Berätta om vittnen

Om du har ett alibi, eller känner till andra vittnen som kan vara till hjälp, bör du berätta det här för din advokat omgående. Det här kan vara avgörande för fallet. Låt advokaten göra sitt jobb att kontakta dessa vittnen och samla eventuella bevis. Är du villkorligt frigiven och har en hög misstankegrad riktad mot dig, är det bra att undvika anklagelser om manipulation av vittnen eller bevis.

18 Mar 2018