Rättshjälp

Är du missnöjd med din målare?

Anlitar man en yrkesman så vill man också ha ett fackmannamässigt arbete utfört. Det är självklart, men tyvärr så har det blivit allt vanligare att se det motsatta. En privatperson anlitar exempelvis en målare, man betalar ganska mycket pengar och då jobbet sedan ska summeras så inser man att man förmodligen hade utfört ett bättre arbete på egen hand.

Antalet fuskjobb har ökat markant under senare år och det gäller inte enbart målare - det gäller alla yrkesgrupper vars tjänster faller in under rot-avdraget. Rot-avdraget har övervägande varit positivt. Kan man som kund dra av 30% av det totala beloppet för arbetet som exempelvis en målare lägger ner så är det något som A) skapar ett större sug och B) således stimulerar hela arbetsmarknaden. Fler företag startar, fler människor sätts i arbete och mindre pengar försvinner ner i det hål som tidigare inneburit svart betalning. Rot har varit bra, men den stora svagheten ligger i fuskjobben.

Hur ska man då agera? Om du anlitat en målare som utfört ett så pass undermåligt målerijobb på din husfasad i Stockholm - kan du ta detta vidare? Ja, det kan du. Du kan dels prova det rent civilt och inleda en tvist mot din målare. Dels så kan du också prova andra vägar innan. Kontakta exempelvis Allmänna Reklamationsnämnden och låt detta organ genomföra en utredning samt komma med ett utslag. I de flesta fall brukar det fungera. Du kan även kontakta branschorganisationer och be dessa om råd i frågan.

Hitta rätt målare i Stockholm direkt istället

Det senare kräver dock att den målare du anlitat är ansluten till en sådan organisation och det leder oss till en helt annan fråga. Nämligen den som kommer att få dig att hitta rätt målare i Stockholm.

Vi menar nämligen att man i många fall faktiskt har sig själv att skylla som privatperson. Naturligtvis så är det förkastligt och fruktansvärt att råka ut för ett fuskjobb och hamna i en långdragen, svårlöst tvist med en målare. Men, är det inte så att denna hade kunnat undvikas? I många fall väljer folk med plånboken. Det är bra till viss del - man ska söka lägre priser och man ska försöka undvika att betala för mycket pengar.

Det ska dock inte innebära att man tar in offerter från flera olika målare i Stockholm och per automatik väljer den absolut billigaste. Gör man det - ja, då sätter man också mycket på spel. Det krävs alltid en undersökning innan man skriver ett avtal. En undersökning som innebär att man ringer referenser, att man kollar branschanslutningar, att man ser över ifall det finns f-skattsedel och att man kollar med Kronofogden om det finns några betalningsanmärkningar hos företaget. Är man beredd att göra allt detta så kommer man inte att riskerar att bli drabbad av fuskjobb på samma tydliga sätt.

En sista sak: betala alltid då jobbet är utfört och besiktigat. Lämna aldrig pengar i förskott. En gemensam nämnare mellan de som drabbats av fuskjobb är att de valt att betala i förskott och kanske halvvägs in i jobbet. Så fort målaren fått sina pengar så slutar han dyka upp eller kommer dit och utför ett riktigt halvdant arbete på det som återstår att måla. Pengar ska betalas efteråt.

Läs om hur en seriös målerifirma arbetar: https://www.målarenstockholm.se.

2 Jan 2019